TENYÉSZGALAMBOK
A bázis tenyészállományt a Gotthard Lászlótól kapott eredeti Koopman – Sangers galambok leszármazottai és azok rokontenyésztett vagy keresztezett utódai alkotják. Ezt a bázis anyagot folyamatosan rokontenyésztem és szelektálom azért, hogy a génkészletet rögzítsem és tőlük keresztezés útján értékes versenyzőket nyerjek.


Yoda a Zoon Vita x Dochter Tommy Gun párból született. A Vita nevű vörös tojó Gerard Koopman olimpiás galambja, Tommy Gun pedig Marcel Sangers szuper hímje. Yodát az évek során több tojóval is kipróbáltam, minden állításban adott jó galambot. Utódai kiváló verseny- és tenyészgalambok. Elég gyorsak, állhatatosak és képesek ezt továbbörökíteni is.


A 33-as Yoda fia. Anyja a Nagyvilágos x saját lánya párból született rozoga tojó – sajnos már nem tojik. A 33-as két szezonban repült és hat kerületi díjat, meg egy sor kétszámjegyű helyezést szállt ezer feletti indulóval szemben: 1/1517, 2/1438, 6/987, 6/1147, 9/2149. Gyerekei ugyancsak több kerületi díjat szálltak és jó tenyészgalambok is egyben. Unokája Milka kerületi 1. és 9. díjat szállt.


Natasa 2015 májusában született. Apja Ronaldo, anyja Ilka. Fiatalon csak néhány tréningen vett részt, nem versenyzett, hagytam őt kivedleni. Egyévesen, élete első öt versenyén öt csúcs helyezést szállt: 1/1119, 6/1206, 6/1069, 8/1193 és 13/1185. Sokáig vezette a Nemzeti Bajnokság G kategóriáját, de mivel kevés volt a tenyészgalambom, ezért leállítottam őt és párba tettem saját apjával. 2017-es gyerekei már fiatalon kiválóan repültek a Derby Klubban. Az ő fia Pollux.


Janka az állományalapító Nagyvilágos unokája, vagyis a Zoon Kleine Dirk vonalból származik. Egyévesen az első három versenyén nem sokat csinált. Aztán jött a hírhedt, katasztrófa út, Döbeln, ahol többezer galamb örökre elveszett. Aznap csak elvétve, mutatóba érkezett haza galamb, pedig majdnem 5200 db-ot küldtünk. Ő közel 12 órás repülés után jött meg 989 m/p sebességgel, így a listán 54. lett, de saját korosztályából az egyévesek közül csak nagyon kevés tudta őt megelőzni, azok is zömükben Budapest környékiek voltak. Ezután már nem indítottam őt versenyeken, hanem elajándékoztam egy hosszútávú versenyeket kedvelő galambász ismerősömnek. Mivel a tojóim egy részét ellopták, ezért tavaly, 2017-ben visszahoztam őt és a tenyészdúcba tettem. Szerencsére több remek utódot adott azonnal. Egyik gyereke az 50-es, küllemre tipikus Koopmant mintáz és a Derby Club záróversenyén Jihlavából 1024 m/p sebességgel érkezett, amivel a 38/1184 helyezést érte volna el. Jankát megérte visszahozni.


Ronaldo csere útján került hozzám Fekete Gábor budatétényi dúcából. Gábor Drapától megvette Ronaldo egy fiát, amit később a lányával tett párba. Ettől az apa-lánya pártól született az én Ronaldom. Nagyon fiatalon, néhány hetes korában hoztam el, de a világhírű Magic Man egy unokáját adtam érte cserébe. Jó csere volt, Gábor is, én is elégedettek vagyunk. Ronaldo az első tenyészévében Ilkával volt párban és csak két fiatalt gyűrűztem tőle. Az egyik fiatal elveszett, a másik galamb most is megvan. Ő Natasa, egy csodálatos vörös tojó. Natasa fiatalon nem repült, mert viszonylag késői volt. Aztán évesen, élete első öt versenyén ötször szállt csúcshelyezést kerületi szinten: 1/1119, 6/1206, 6/1069, 8/1193 és 13/1185. Kiemelkedő képességét látva még abban az évben párba tettem őt saját apjával és így született meg tőlük Pollux. Ronaldo és Natasa is adtak remek utódokat.


Cheyenne egy Koopman x Sangers keresztezés, ő és 33-as édestestvérek. Mivel az anyjuk az előző évben már csak egy tojást tojt, ezért Cheyenne fiatalon a tenyészdúcba került, soha nem repült szabadon, ő az öreg tojó utolsó gyereke. 2017-ben kezdte a tenyésztést, négy fiatalt gyűrűztem tőle. Kettő Fejős Zsolthoz került, kettő nálam maradt. Az ő gyereke Mihaszna, aki egészen kiválóan repült fiatalon a Derby Clubban. A záróversenyen Jihlavából (380 km) 1050 m/p sebességgel érkezett, ezzel a listán a 21/1184 helyezést érte volna el. Cheyenne 2018-ban két tojóval lesz párban.


Pollux a Ronaldo x Natasa párból vagyis apa – lánya párosításból született. Rokontenyésztettsége ellenére fenotípusában egészen kiválót mutat: Fizikai felépítésében, izomzatában, tollazatában, egész küllemében rendkívüli. Jól ötvözi a Drapa és Koopman jegyeket. Tenyészértékéről még nincs információm, 2018-ban gyűrűzök tőle először versenyző fiatalokat.


Ilka a Zoon Vita vonalból származik. Szüleit Gotthard Lászlótól kaptam kölcsön egy évre. Sok jó galambot gyűrűztem belőle, de mind között a legjobb Natasa lett. Ilka kiváló tenyészgalamb, ezért jelenleg már több utóda, gyereke, unokája van a tenyészdúcban, akik részben már maguk is jól teljesítenek részben pedig tesztelés alatt állnak, hiszen még fiatalok. Ilka gyereke Pixel is, aki már egyéves korára 11 helyezést szállt, közte több egy és kétszámjegyű helyezéssel.


Kedvenc a Zoon Annelies nevű Koopman hím lánya. Apját ugyancsak Gotthard Lászlótól kaptam kölcsön tenyésztésre. Zoon Annelies anyja a világhírű Kleine Dirk testvére. Apja (Branco) Gerard Koopman olimpiás galambja. Kétségtelenül csodás származás. Kedvenc már sok jó galambot adott, gyerekei nem csak a versenydúcban, de a tenyészdúcban is jól teljesítenek. Több utóda is szállt már díjat. Egyik unokája, Milka kerületi 1. és 9. díjat szállt.


Díva egy keresztezett galamb a Zoon Kleine Dirk vonalból. 2013-ban őt gyűrűztem legutoljára, szeptember végén még csak a 4. tollát dobta ki, ennek ellenére szenzációsan szállta Prágát (498 km). Már akkor látszott, hogy ő nem tréfál. Ott volt a katasztrófális Döbelnben, ahonnan másnap sérült mellel érkezett, de ezután is repült még kerületi szinten több díjat, élhelyezést (4, 10, 13...). Mivel aktív versenyző volt, ezért tőle eddig csak nagyon kevés utódot tudtam hagyni. Gyerekei nagyon jól szállnak. 2018-tól ő maga és két rokontenyésztett gyereke is a tenyészdúcba került. Fia - Cadbury – 250 és 650 km közötti távokról két év alatt kilencszer szállt kétszámjegyű helyezést.


Ő Janka testvére, vagyis a Zoon Kleine Dirk vonalból származik. Versenypályafutását a döbelni katasztrófaverseny megtörte, ugyanis onnan csak a harmadik napon érkezett haza, faroktollak nélkül megtépázott evezőkkel és széthasított háttal. Ezután már nem versenyeztettem őt tovább, hanem a tenyészdúcba tettem, amit kétségkívül meghálált. Több gyereke is szállt kerületi díjat, de a legjobb gyereke, Milka kerületi 1. és 9. díjat szállt. A szezon végén a két testvért, Jankát és Binde fiát párba teszem, hogy a Zoon Kleine Dirk vonalat rögzítsem.